Isnin, 22 September 2014

Resepi 3 : Daging Black Pepper

Daging Black Pepper 


Bahan-bahan ( 2-3 orang )
 Daging 500gm (dihiris nipis)
 Sebiji kentang (dihiris nipis jugak, tapi jgn la nipis sgt)
 Mix vege atau broccoli (sayur nak tambah seri)
 Bawang (dihiris tak lah nipis sgt, tebal sikit dari daging)
 Minyak masak (wajib ada)
 Serbuk Black Pepper dari Maggi
 Kicap manis cap kipas udang (cap tamin pun ok je)

Cara-cara
1)      Mula-mula, panaskan minyak (3 sudu besar), kemudian, goreng daging dan kentang dengan api yang besar dalam 3-4 minit. Lepas tu, masukkan bawang.
2)      Then, masukkan kicap sikit.
3)      Tuang serbuk black pepper tu dlm bekas, dan kacau dalam air panas, supaya dia tak berketul nanti bila tuang dalam periuk.
4)      Tuang air black pepper yang dibancuh tadi ke dalam periuk. Kacau kacau kacau beberapa minit. Masukkan mix vege / brocolli ikut masing-masing2.
5)      Test rasa dulu, bila dah okay, bolehlah tutup api. Kalau ada rasa kurang pekat ke, masak lama sikit. Kalau pekat sangat pulak, tambah lah air sikit. Adjust pandai2.
6)      Okay. Dah siap dah! Selamat makan! ^_^

0 ulasan:

Catat Ulasan

Template by:

Free Blog Templates