Daging Black Pepper
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
♥ Daging
500gm (dihiris nipis)
♥ Sebiji
kentang (dihiris nipis jugak, tapi jgn la nipis sgt)
♥ Mix vege
atau broccoli (sayur nak tambah seri)
♥ Bawang
(dihiris tak lah nipis sgt, tebal sikit dari daging)
♥ Minyak
masak (wajib ada)
♥ Serbuk
Black Pepper dari Maggi
♥ Kicap manis
cap kipas udang (cap tamin pun ok je)
Cara-cara
1) Mula-mula,
panaskan minyak (3 sudu besar), kemudian, goreng daging dan kentang dengan api
yang besar dalam 3-4 minit. Lepas tu, masukkan bawang.
2) Then,
masukkan kicap sikit.
3) Tuang
serbuk black pepper tu dlm bekas, dan kacau dalam air panas, supaya dia tak
berketul nanti bila tuang dalam periuk.
4) Tuang
air black pepper yang dibancuh tadi ke dalam periuk. Kacau kacau kacau beberapa
minit. Masukkan mix vege / brocolli ikut masing-masing2.
5) Test
rasa dulu, bila dah okay, bolehlah tutup api. Kalau ada rasa kurang pekat ke,
masak lama sikit. Kalau pekat sangat pulak, tambah lah air sikit. Adjust
pandai2.
6) Okay.
Dah siap dah! Selamat makan! ^_^
0 ulasan:
Catat Ulasan